ODRŽANO STRUČNO SAVJETOVANJE NA TEMU: NOMOTEHNIKA, IZRADA PROPISA I OPĆIH AKATA

U prostorijama hotela „Hollywood“ (srijeda, 25.05.2022. godine) na Ilidži održano je stručno savjetovanje na temu Nomtehnika, izrada propisa i općih akata.

Propisivanje pravila ponašanja putem pravnih propisa tj., normativno uređivanje društvenih odnosa, oduvijek je bilo važno za svaku društvenu zajednicu. Pažnju djelatnosti normiranja poklanja jednako onaj ko pravne propise donosi, kao i oni zbog kojih se pravni propisi donose, odnosno oni subjekti čija ponašanja reguliraju donesene pravne norme. Pravni propisi koje donose državni organi jesu propisi putem kojih država normativnom djelatnošću, koju provode njeni organi, uređuje pravno čitav niz najzančajnijih društvenih odnosa. Ovi pravni propisi imaju u načelu heteronomni karakter.

Cilj obuke bio je da se osigura kontinuirana usklađenost znanja i vještina organa državne uprave i agencija za provedbu zakona, sa zahtjevima koje postavlja njihovo radno mjesto, potrebe institucija i razvojne potrebe. Program je bio namijenjen polaznicima iz razloga što je njime obuhvaćeno zanimanje kako državnih organa uprave tako i raznih javnih institucija te agencija za provedbu zakona. Stručno usavršavanje/savjetovanje bilo je namijenjeno državnim službenicima u organima i agencijama za provedbu zakona koji učestvuju u izradi nacrta zakona i prijedloga podzakonskih propisa.

Association Euro Connecta
Posted on: svibanj 27, 2022, by :